Nem tudom, Nálatok mi a helyzet, de az én környezetemben egyre több ember szenved valamilyen ételintoleranciától. Néha az az érzésem, hogy az élelmiszer ipar direkt arra játszik, hogy kinyírja az embereket, felgyorsítva a „természetes” szelekciót. Szóval egyre több ismerősöm panaszkodik arra, hogy reggeli után fáj a feje, hogy puffad, fáj a hasa, ami szerintem nem normális.
Mi az ételintolerancia?
Az ételintolerancia során az adott tápanyag fehérjéit a szervezet idegenként érzékeli, és emiatt az immunrendszer ellenanyagot kezd el gyártani, ami felhalmozódik a szövetekben, és autoimmun reakciókat eredményez. Nem összekeverendő az ételallergiával.
A Brit Dietetikai Társaság elnöke szerint az emberek legalább 45%-a szenved a tünetektől, és ez az arány csak nő.
Az idiopátiás ételintolerancia tünetei a problémás étel elfogyasztása után lassan alakulnak ki, nehezen figyelhető meg az összefüggés az élelmiszer és a probléma között, és olyan élelmiszerekkel szemben alakul ki, amiket napi szinten fogyasztunk, mint például sikér tartalmú gabonák (búza), tej, tojás.
Ezúttal a glutén veszem górcső alá, mivel magam is érintett vagyok, de igyekszem a többi érzékenységet is hamarosan bemutatni.
Glutén
A glutén két fehérje (a gliadin és a glutenin) keveréke, ami a búza, rozs és árpa fehérjetartalmának kb. 80%-át teszi ki.
Gluténérzékenység
A tünetek elég széles skálán mozognak, ráadásul ezek könnyen másnak tanúsíthatóak (pl stressz), így a betegek csak sokára jönnek rá, hogy valami gáz van. (Szó szerint.)
- emésztési zavarok (puffadás, hasmenés vagy éppen székrekedés)
- bőrelváltozások (akne, pattanások, kiütések)
- ismétlődő fejfájás, migrén
- alvászavarok (főleg álmatlanság)
- ízületi fájdalmak
- súlyproblémák (hízás, fogyás)
- depresszió
- bélflóra egyensúlyának felborulása
Sajnos gyakori, hogy a fenti tünetek nem jelentkeznek, de a bélrendszeri károsodás mégis megfigyelhető. (Ezt hívják csöndes cölikáliának.)
Mivel a bekerülő „idegen” anyag miatt a bélrendszer folyamatos gyulladásban van, a tápanyagok felszívódása is nehézkes, így az ételintoleranciában szenvedők vitamin- és ásványianyag hiánnyal is küzdenek.
Hosszú távon igen súlyos következményei lehetnek a betegségnek; csontritkulás, bélrendszeri rák, autoimmun betegségek, demencia.
Tudtad-e?
Az 1920-as években az amerikai kormány megállaptíotta, hogy a fehér liszttel etetett állatok súlyos neurológiai betegséget kaptak és meghaltak. Hogy ezt a hatást kiküszöböljék, az FDA bejelentette, hogy a fehér lisztes termékeket vitaminnal és vassal fogják dúsítani.
A glutént direkt adják az ételekhez, mert növeli az éhségérzetet (leptin termelődés zavara – a leptinről remek cikket olvashattok: http://shapeshifter.hu/ha-megall-a-fogyas/) – ergo a teltségérzetet sokkal lassabban éred el, és gyorsabban is leszel éhes. (Ezek után nem csoda, hogy hízol.)
A gluténérzékenységet a sikértartalmú termékek fogyasztása váltja ki. Növeli az 1. típusú cukorbetegség, az elhízás, a bélrendszeri panaszok (daganatok), az agyi rendellenességek és a pajzsmirigy-betegségek kockázatát.
Gyulladást okoz, ami károsítja a test szöveteiben lévő autoimmun választ, emiatt pedig a szervezet a saját sejtjeit fogja megtámadni.
Nő a koleszterinszint és egyúttal az érelmeszesedés kockázata.
A glutén hozzájárul a rákos sejtek kialakulásához, a glükóz és a glutenin ugyanis táplálja ezeket a sejteket.
A gluténtartalmú ételek növelik a hiperaktivitást.
Gyógymód
Abban biztos lehetsz, hogy az ételintoleranciára a gyógyszer nem lesz megoldás, maximum a tüneteidet MÉRSÉKELI. De ettől még ugyanúgy pusztul a tested, ugyanúgy fenn fog állni a gyulladás. Szóval nincs mese, ki kell iktatni a glutént az étrendedből. (Mondjuk azok után, amit olvastam, akkor is dobnám ki az ablakon, ha nem lennék magam is érzékeny a gluténra. Basszus, ez tudatos mérgezés!)
Ahhoz, hogy a glutént teljesen ki tudd zárni az életedből, bizony, speciális gyártóktól, speciális boltokban kell beszerezned az alapanyagokat, legalább is, ami a lisztet, kenyeret és tésztát illeti. Itt már nem számít, hogy teljes kiőrlésű vagy sem - a sikér tartalmú gabonából készült termékek egytől egyig ártalmasak.
A glutént nem tudod kiiktatni csak azzal, hogy nem eszel búza, rozs vagy árpa tartalmú ételeket, ugyanis ahogy láttad, simán hozzáadják más ételekhez is, csak hogy Te többet akarj kajálni. (Például a felvágottban, a sajtban, az ételízesítőkben, de még a csokiban, kakaóban, is. Na ez a ciki!) Ráadásul Te hiába veszel spéci gabonát, mert a gyártók többsége sikér tartalmú termékeket is előállít, ugyanabban a gyárban, így a keresztfertőzés gyakorlatilag elkerülhetetlen.
Szerencsére egyre több üzlet épít az ételintoleranciától szenvedők igényeinek kielégítésére, és egyes ételszállító cégek is már számolnak a speciális étrendet követőkkel. (Például Gastroyal - paleolit menü)
Ízben persze lesznek különbségek, és nem mindig pozitív irányba (a boltban kapható gluténmentes kenyerek ... hááát, nem a kedvenceim, úgyhogy most saját kenyerekkel fogok kísérletezni) de ez a minimális kellemetlenség még mindig elhanyagolható ahhoz képest, amit a tartós glutén mérgezés képes okozni.
Végezetül - kedvcsinálóként - itt egy gluténmentes sütike recept, csak hogy kedvet is csináljak. Mi ma ezt ettük, és imádtuk :)
Csokis-kókuszos kocka (35 szelet)
Hozzávalók |
Energia (kcal) |
Fehérje (g) |
Zsír (g) |
Szénhidrát (g) |
||
Tészta |
||||||
Rizsliszt |
80 g |
288 |
5,6 |
0,8 |
63,2 |
|
Étcsokoládé (70%) |
50 g |
299 |
3,9 |
21,3 |
22,9 |
|
Reszelt alma |
300 g |
156 |
0,6 |
0,3 |
41,4 |
|
Sütőpor |
5 g |
4 |
0 |
0 |
1 |
|
Tej (1,5%) |
0,5 dl |
22 |
1,5 |
0,8 |
2,4 |
|
Tojás |
2 db |
152 |
13,4 |
10,1 |
0,7 |
|
Olaj |
4 ek |
361 |
0 |
40 |
0 |
|
Kókuszreszelék |
10 g |
66 |
0,7 |
6,5 |
2,4 |
|
10 db édesítő |
|
|
|
|
|
|
Összesen |
1348 |
25,7 |
79,8 |
134 |
||
100 g-ban |
210 |
4 |
12,4 |
20,9 |
||
Tetejére |
||||||
Étcsokoládé (70%) |
50 g |
299 |
3,9 |
21,3 |
22,9 |
|
Kókuszreszelék |
10 g |
66 |
0,7 |
6,5 |
2,4 |
|
Teavaj |
5g |
38 |
0 |
4,2 |
0 |
|
Összesen |
403 |
4,6 |
32 |
25,3 |
||
100 g-ban |
261,95 |
2,99 |
20,8 |
16,445 |
||
Összesen |
1751 |
30,3 |
111,8 |
159,3 |
A lisztet, sütőport, reszelt csokoládét, kókuszreszeléket és az almát összekeverjük. A tejet felmelegítjük az édesítővel, majd hozzákeverjük a tojást és az olajat. A folyékony és a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
Vajjal felolvasztjuk a csokoládét majd az elkészült sütemény tetejére kenjük és megszórjuk kókuszreszelékkel.
Aki szeretne, tehet még kávét, mandulát, fahéjat, mazsit (stb) a süti tésztájába.
Na, így már nem is olyan vészes, ugye? :) Szóval figyeljetek magatokra, arra, hogy mit esztek, és legyetek továbbra is egészségesek!
V.
Felhasznált forrás:
http://www.tenyek-tevhitek.hu/a-glutenfogyasztas-negativ-kovetkezmenyei.htm
http://naturahirek.hu/gluten-a-rejtett-gyilkos/
http://www.weborvos.hu/egeszsegmagazin/uj_nepbetegseg_az_etelintolerancia/168231/