HTML

Tudatos Egészség

Nézz körbe magad körül. Ha kicsit figyelsz, látod, hogy az emberek többsége valamilyen betegségben szenved, vagy van valami olyan tünete, ami megkeseríti a mindennapokat. (Vagy ad abszurdum csak pusztán halál rosszul érzi magát a saját bőrében, és ez kihat a környezetére is.) Lehet, hogy nagyon nem is kell keresned, mert pont Te is szenvedsz valamitől. Évek óta szenvedek én is a nyavalyáimtól, de úgy döntöttem, nem vagyok hajlandó tovább szenvedni, bogyókkal tömni magam meg végképp nem. Rájöttem, hogy a gyógymód ott van a természetben és bennem is. Egészséges akarok lenni, és az is leszek! Üdv az oldalon! Ha Te is elégedetlen vagy az életeddel, a fizikai állapotoddal, vedd Te is kezedbe a dolgokat és változtass. Más ugyanis nem fogja megtenni helyetted. Igyekszünk ellátni minden szükséges információval, ami ahhoz kell, hogy végre jól érezhesd magad a bőrödben. Fontos, hogy tudd, én is kezdő vagyok a témában, és pont ezért tudom, mennyire nehéz elindulni. Írásaimmal segíteni fogok, hogy eligazodj az egészséges életmód útvesztőjében. Megosztok Veled olyan cikkeket, címeket, amik nekem hasznosak voltak - és egyben a saját fejlődésemnek is tanúja lehetsz. Remélem, velem tartasz! Felkészülni, vigyázz, komfort zóna elhagyása MOST! Kövess a Facebook-on is: https://www.facebook.com/termegeszseg

Friss topikok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Glutén, Te dög!

2013.10.12. 19:44 Vittoria del Rosso

Nem tudom, Nálatok mi a helyzet, de az én környezetemben egyre több ember szenved valamilyen ételintoleranciától. Néha az az érzésem, hogy az élelmiszer ipar direkt arra játszik, hogy kinyírja az embereket, felgyorsítva a „természetes” szelekciót. Szóval egyre több ismerősöm panaszkodik arra, hogy reggeli után fáj a feje, hogy puffad, fáj a hasa, ami szerintem nem normális. 

Mi az ételintolerancia?

Az ételintolerancia során az adott tápanyag fehérjéit a szervezet idegenként érzékeli, és emiatt az immunrendszer ellenanyagot kezd el gyártani, ami felhalmozódik a szövetekben, és autoimmun reakciókat eredményez. Nem összekeverendő az ételallergiával.

A Brit Dietetikai Társaság elnöke szerint az emberek legalább 45%-a szenved a tünetektől, és ez az arány csak nő. 

Az idiopátiás ételintolerancia tünetei a problémás étel elfogyasztása után lassan alakulnak ki, nehezen figyelhető meg az összefüggés az élelmiszer és a probléma között, és olyan élelmiszerekkel szemben alakul ki, amiket napi szinten fogyasztunk, mint például sikér tartalmú gabonák (búza), tej, tojás. 

Ezúttal a glutén veszem górcső alá, mivel magam is érintett vagyok, de igyekszem a többi érzékenységet is hamarosan bemutatni. 

Glutén

A glutén két fehérje (a gliadin és a glutenin) keveréke, ami a búza, rozs és árpa fehérjetartalmának kb. 80%-át teszi ki.

Gluténérzékenység

A tünetek elég széles skálán mozognak, ráadásul ezek könnyen másnak tanúsíthatóak (pl stressz), így a betegek csak sokára jönnek rá, hogy valami gáz van. (Szó szerint.)

-          emésztési zavarok (puffadás, hasmenés vagy éppen székrekedés)

-          bőrelváltozások (akne, pattanások, kiütések)

-          ismétlődő fejfájás, migrén

-          alvászavarok (főleg álmatlanság)

-          ízületi fájdalmak

-          súlyproblémák (hízás, fogyás)

-          depresszió

-          bélflóra egyensúlyának felborulása

Sajnos gyakori, hogy a fenti tünetek nem jelentkeznek, de a bélrendszeri károsodás mégis megfigyelhető.  (Ezt hívják csöndes cölikáliának.)

Mivel a bekerülő „idegen” anyag miatt a bélrendszer folyamatos gyulladásban van, a tápanyagok felszívódása is nehézkes, így az ételintoleranciában szenvedők vitamin- és ásványianyag hiánnyal is küzdenek.

Hosszú távon igen súlyos következményei lehetnek a betegségnek; csontritkulás, bélrendszeri rák, autoimmun betegségek, demencia.

Tudtad-e?

Az 1920-as években az amerikai kormány megállaptíotta, hogy a fehér liszttel etetett állatok súlyos neurológiai betegséget kaptak és meghaltak. Hogy ezt a hatást kiküszöböljék, az FDA bejelentette, hogy a fehér lisztes termékeket vitaminnal és vassal fogják dúsítani.

A glutént direkt adják az ételekhez, mert növeli az éhségérzetet (leptin termelődés zavara – a leptinről remek cikket olvashattok: http://shapeshifter.hu/ha-megall-a-fogyas/) – ergo a teltségérzetet sokkal lassabban éred el, és gyorsabban is leszel éhes. (Ezek után nem csoda, hogy hízol.)

A gluténérzékenységet a sikértartalmú termékek fogyasztása váltja ki. Növeli az 1. típusú cukorbetegség, az elhízás, a bélrendszeri panaszok (daganatok), az agyi rendellenességek és a pajzsmirigy-betegségek kockázatát.

Gyulladást okoz, ami károsítja a test szöveteiben lévő autoimmun választ, emiatt pedig a szervezet a saját sejtjeit fogja megtámadni.

Nő a koleszterinszint és egyúttal az érelmeszesedés kockázata.

A glutén hozzájárul a rákos sejtek kialakulásához, a glükóz és a glutenin ugyanis táplálja ezeket a sejteket.

A gluténtartalmú ételek növelik a hiperaktivitást.

Gyógymód

Abban biztos lehetsz, hogy az ételintoleranciára a gyógyszer nem lesz megoldás, maximum a tüneteidet MÉRSÉKELI. De ettől még ugyanúgy pusztul a tested, ugyanúgy fenn fog állni a gyulladás. Szóval nincs mese, ki kell iktatni a glutént az étrendedből. (Mondjuk azok után, amit olvastam, akkor is dobnám ki az ablakon, ha nem lennék magam is érzékeny a gluténra. Basszus, ez tudatos mérgezés!)

Ahhoz, hogy a glutént teljesen ki tudd zárni az életedből, bizony, speciális gyártóktól, speciális boltokban kell beszerezned az alapanyagokat, legalább is, ami a lisztet, kenyeret és tésztát illeti. Itt már nem számít, hogy teljes kiőrlésű vagy sem - a sikér tartalmú gabonából készült termékek egytől egyig ártalmasak.

A glutént nem tudod kiiktatni csak azzal, hogy nem eszel búza, rozs vagy árpa tartalmú ételeket, ugyanis ahogy láttad, simán hozzáadják más ételekhez is, csak hogy Te többet akarj kajálni. (Például a felvágottban, a sajtban, az ételízesítőkben, de még a csokiban, kakaóban, is. Na ez a ciki!) Ráadásul Te hiába veszel spéci gabonát, mert a gyártók többsége sikér tartalmú termékeket is előállít, ugyanabban a gyárban, így a keresztfertőzés gyakorlatilag elkerülhetetlen. 

Szerencsére egyre több üzlet épít az ételintoleranciától szenvedők igényeinek kielégítésére, és egyes ételszállító cégek is már számolnak a speciális étrendet követőkkel. (Például Gastroyal - paleolit menü)

Ízben persze lesznek különbségek, és nem mindig pozitív irányba (a boltban kapható gluténmentes kenyerek ... hááát, nem a kedvenceim, úgyhogy most saját kenyerekkel fogok kísérletezni) de ez a minimális kellemetlenség még mindig elhanyagolható ahhoz képest, amit a tartós glutén mérgezés képes okozni.

 Végezetül - kedvcsinálóként - itt egy gluténmentes sütike recept, csak hogy kedvet is csináljak. Mi ma ezt ettük, és imádtuk :) 

Csokis-kókuszos kocka (35 szelet)

2013-10-12 17.15.30.jpg

Hozzávalók

Energia (kcal)

Fehérje (g)

Zsír (g)

Szénhidrát (g)

Tészta

Rizsliszt

80 g

288

5,6

0,8

63,2

Étcsokoládé (70%)

50 g

299

3,9

21,3

22,9

Reszelt alma

300 g

156

0,6

0,3

41,4

Sütőpor

5 g

4

0

0

1

Tej (1,5%)

0,5 dl

22

1,5

0,8

2,4

Tojás

2 db

152

13,4

10,1

0,7

Olaj

4 ek

361

0

40

0

Kókuszreszelék

10 g

66

0,7

6,5

2,4

10 db édesítő

 

 

 

 

 

Összesen

1348

25,7

79,8

134

100 g-ban

210

4

12,4

20,9

Tetejére

Étcsokoládé (70%)

50 g

299

3,9

21,3

22,9

Kókuszreszelék

10 g

66

0,7

6,5

2,4

Teavaj

5g

38

0

4,2

0

Összesen

403

4,6

32

25,3

100 g-ban

261,95

2,99

20,8

16,445

Összesen

1751

30,3

111,8

159,3

 

A lisztet, sütőport, reszelt csokoládét, kókuszreszeléket és az almát összekeverjük. A tejet felmelegítjük az édesítővel, majd hozzákeverjük a tojást és az olajat. A folyékony és a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

Vajjal felolvasztjuk a csokoládét majd az elkészült sütemény tetejére kenjük és megszórjuk kókuszreszelékkel.

Aki szeretne, tehet még kávét, mandulát, fahéjat, mazsit (stb) a süti tésztájába.


Na, így már nem is olyan vészes, ugye? :) Szóval figyeljetek magatokra, arra, hogy mit esztek, és legyetek továbbra is egészségesek!

V. 

 Felhasznált forrás:

http://www.tenyek-tevhitek.hu/a-glutenfogyasztas-negativ-kovetkezmenyei.htm

www.wikipedia.hu

http://naturahirek.hu/gluten-a-rejtett-gyilkos/

http://www.weborvos.hu/egeszsegmagazin/uj_nepbetegseg_az_etelintolerancia/168231/

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: recept glutén csokis kókuszos ételintolerancia

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosegeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr975565321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása