Sziasztok!
Jelentem, a torta baromi jól sikerült; az egyetlen „hiba”, amit „elkövettem”, hogy nagymamám normál tortája után szervíroztam, az pedig olyan brutál édes volt, hogy az enyém mellette kutyaszar keserűségűnek érződött. Hozzá kell tegyem, eléggé respektálom nagyanyám erőfeszítését, mert világ életében a tradicionális magyar konyha híve és követője volt – ezért is a nagyi főztje A nagyi főztje – de mégis letolta a torkán a részét és annyira nagyon nem is fikázta le. (Na jó, azért azt megjegyezte, hogy a egészségtelenebb kiadás finomabb; de legalább nem próbált meggyőzni arról, h térjek vissza a régi kerékvágásba! Fél pont, Nagyi, de lesz ez még jobb is, ahogy én is fejlődöm.)
Szóval, ahogy ígértem, íme, a recept éééés a számok. Hozzá kell tegyem, most én is veszettül izgulok; az egy dolog, hogy semmi olyan alapanyagot nem tartalmazott, ami a szervezet számára megterhelő lenne, de a kalóriákat egyelőre még én sem tudom J
… és akkor most számoljunk. Egyébként ilyenkor a leges legjobb barátom a www.kaloriaguru.hu, azon belül is az Ételkalkulátor opció, ahova csak beírjuk, miből milyen mennyiségben használtunk, és tádáááá, kapunk egy gyönyörűséges táblázatot arról, hogy hány kalóriát is adtunk a testünknek. (És bizony néha sokkoló adat jön ki, de az ember leginkább a hibáiból tanul. – Az okos ember más kárán tanul c. mondás büdös nagy kamu!)
Hozzávalók:
Hozzávalók |
Mennyiség |
Kcal |
Fehérje (g) |
Szénhidrát (g) |
Törökmogyoróliszt |
100 g |
270 |
29 |
13 |
Cicás kakaópor |
25 g |
50 |
5,6 |
2,5 |
Sütőpor |
3 g |
2 |
0 |
0,6 |
Szódabikarbóna |
1 csipet |
0 |
0 |
0 |
Fahéj |
1 kk |
7 |
0,1 |
2,4 |
Xilit |
40 g |
96 |
0 |
40 |
Tojás |
3 db |
227 |
20 |
1,1 |
Cukormentes narancsos étcsokoládé |
100 g |
598 |
7,8 |
45,9 |
Gluténmentes vanília puding |
1 csomag |
42,4 |
1,16 |
6,68 |
Rizstej |
5 dl |
280 |
1 |
58 |
Kókuszreszelék |
20 g |
132 |
1,4 |
4,7 |
Banán |
2 db közepes |
210 |
2,4 |
53,8 |
Xilites barack lekvár |
100 g |
90,45 |
0,72 |
28,41 |
Összesen (8 szelet) |
2004,85 |
69,18 |
257,09 |
|
Per szelet |
250,6063 |
8,6475 |
32,13625 |
A lisztet összekeverjük a sütőporral, fahéjjal, szódabikarbónával és sütőporral. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habverővel keményre verjük, a sárgáját pedig a Xilittel és a kakóval keverjük össze. Ehhez adjuk hozzá a keményre vert tojásfehérjét, majd a lisztes cuccost. És itt ért az első meglepcsi; a mogyorólisztnek annyira durva a nedvszívó képessége, hogy a faszányos piskótatészta helyett egy olyan állagú valamit kaptam, mint a darált kekszes alapú tésztáké. (Tudod, olyan, mint amiből pl a kókuszgolyót is csinálod.) Az eredeti recept 10 dkg dióval dolgozik, de annak meg olyan brutál kalória tartalma van, hogy gyakorlatilag önmagában elvitte volna az egész süteményt. Ez egy hatalmas place for improvement, mert maga a megsült tészta is lett inkább cookie állagú, így pedig tortához annyira nem a legjobb választás, már csak a szeletelhetőség szempontjából sem.
Szóval, visszatérve az elkészítéshez. A tésztát három részre osztottam, és egyforma nagyságú és vastagságú korongokká alakítottam, majd 170 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütöttem. (Ne röhögj, igazából fogggalmam sincs, pontosan mennyi volt, de az eredeti recept is ennyit írt, és sacc per kábé én is így tettem.)
Miután a csini kis korongok kihűltek (hú, ez olyan stahlos volt, nem?!) megkentem őket Xilites baracklekvárral (na, ennek függője lettem, beszarás, milyen finom – és ennek megfelelően egy vagyon) majd elhelyeztem rajta a felkarikázott banánokat.
Hoppá, el is felejtettem mondani, hogy a pudingot közben gyorsan megcsináltam, fél liter rizstejjel, és a narancsos étcsoki felével.
Szóval a felkarikázott banánokra rákentem az elkészült és kihűlt pudingot. Ezt így csináltam szépen minden réteggel, majd a legtetejére vajjal/ kókuszzsírral olvasztott narancsos étcsokit kentem, éééés kókusz reszelékből formázott szívvel zártam az estét, meg a tortát.
Egyébként a pudingban található mérhetetlen mennyiségű keményítőnek hála maga a puding is gyönyörűen állt, nem akart kifolyni különösebben egy irányba sem, és reggelre a torta is gyönyörűen összeállt úgy, hogy kibírt egy fél órás pesti tömegközlekedést két átszállással és egy egyórás vonat utat.
Csak hogy megint gyönyörködhessek:
Összességében a sütivel elégedett vagyok, bár van hova javítani a z értékeken; pl azzal, hogy legközelebb még véletlenül sem banánnal készítem el, hanem mondjuk naranccsal (Figyu Narancs …) vagy bármilyen más kevésbé kalória szörnnyel. Illetve vsz magát a csokoládé kérdést is át kéne gondolni, mert ugyan hozzáadott cukrot nem tartalmaz, de a kalória értéke így is jelentős, és a szír tartalma sem elhanyagolható; így a cicás kakaóból készült csoki krémet határozottan ki kell kísérletezni.
Hát dióhéjban ennyi lenne a nagy szülinapi torta projekt. Magam részéről baromi jól elszórakoztam vele, remélem, Nektek is tetszett és esetleg még meg is csináljátok. Ha igen, mindenképpen számoljatok be az eredményről, ugyanis baromi kíváncsi vagyok! :)
Csokoládés szép estét …. ééés, mint mindig, legyetek egészségesek :)