HTML

Tudatos Egészség

Nézz körbe magad körül. Ha kicsit figyelsz, látod, hogy az emberek többsége valamilyen betegségben szenved, vagy van valami olyan tünete, ami megkeseríti a mindennapokat. (Vagy ad abszurdum csak pusztán halál rosszul érzi magát a saját bőrében, és ez kihat a környezetére is.) Lehet, hogy nagyon nem is kell keresned, mert pont Te is szenvedsz valamitől. Évek óta szenvedek én is a nyavalyáimtól, de úgy döntöttem, nem vagyok hajlandó tovább szenvedni, bogyókkal tömni magam meg végképp nem. Rájöttem, hogy a gyógymód ott van a természetben és bennem is. Egészséges akarok lenni, és az is leszek! Üdv az oldalon! Ha Te is elégedetlen vagy az életeddel, a fizikai állapotoddal, vedd Te is kezedbe a dolgokat és változtass. Más ugyanis nem fogja megtenni helyetted. Igyekszünk ellátni minden szükséges információval, ami ahhoz kell, hogy végre jól érezhesd magad a bőrödben. Fontos, hogy tudd, én is kezdő vagyok a témában, és pont ezért tudom, mennyire nehéz elindulni. Írásaimmal segíteni fogok, hogy eligazodj az egészséges életmód útvesztőjében. Megosztok Veled olyan cikkeket, címeket, amik nekem hasznosak voltak - és egyben a saját fejlődésemnek is tanúja lehetsz. Remélem, velem tartasz! Felkészülni, vigyázz, komfort zóna elhagyása MOST! Kövess a Facebook-on is: https://www.facebook.com/termegeszseg

Friss topikok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Természetes gyógymódok versus gyógyszeripar - part 1

2013.09.29. 23:10 Vittoria del Rosso

Itt van az ősz, itt van újra. Azt mondjuk kikérem magamnak, hogy a vénasszonyok nyara elmaradt és hogy gyakorlatilag egy hónapja tart a rossz idő, de azért már kezdenek látszani azok a színek, már érződnek azok az illatok, amiért nem lehet nem szeretni a szeptemberi-októberi időszakot.

Magam részéről ugyan imádom ezt az évszakot, de most valahogy engem is megvisel; talán mert alig jutok ki a levegőre mostanában, és a nagy őszi séták is kimaradtak eddig. (Na de Normafa, jövő héten jövünk! :)

Az őszi depresszióval kapcsolatban olvastam egy zseniális bejegyzést az Urban Herbalist blogon, ahol természetes módszereket ajánlottak az ilyenkor elhatalmasodó rossz kedv legyőzésére. A cikket az alábbi linken találjátok, és mindenkinek szívből ajánlom, akinek nehéz az átállás: https://m.blog.hu/ur/urbanherbalist/image/Ke%CC%81pernyo%CC%8Bfoto%CC%81%202013-09-18%20-%208.38.55.png

A szokásos megfázás is kezdi felütni a fejét, és bár lassan két hete beteg kollégákkal vagyok körbe véve, mindaddig hősiesen tartottam a frontot, amíg egy edzés után kissé alul öltözötten sikerült kikeverednem az utcára. Szóval most itt fekszem taknyosan, fájó torokkal, és a napom olyan, mint egy babáé; eszem és alszom. Meg most írok és próbálok nem tudomást venni az egyre erősödő köhögésről. Shit happens! 

A legtöbben ilyenkor azonnal begyógyszerezik magukat és várják az enyhülést. Magam részéről csak akkor vagyok hajlandó bármi ilyesmit magamhoz venni (vagy egyáltalán orvoshoz menni), ha már tényleg a halálomon vagyok, egyébként pedig egyértelműen természetes gyógymód és vitamin párti vagyok; úgyhogy most is a jól bevált receptet követem; rengeteg C-vitamin, Echinacea cseppek, tea, ágy. 

Ahogy észre vettem, az emberek baromi szkeptikusak a vitaminokkal és a gyógynövényekkel kapcsolatban, gyakorlatilag lenézik őket, pedig nem kéne. Ahogy egy korábbi bejegyzésemben is említettem, nem régen olvastam Szendi Gábor (egyébként zseniális) könyvét, a Cenzúrázott egészséget, amelynek a témája az az „összeesküvés-elmélet”, amit egyre többen fedeznek fel; vagyis hogy a gyógyszergyár (aka maffia) milyen durva eszközökkel szorítja háttérbe a természetes gyógymódokat csak azért, hogy pozícióját (és a dollár milliárdjait) megőrizze.

Nem tudom, közületek hányan kényszerülnek arra, hogy folyamatosan gyógyszert szedjenek, de feltűnt már az Nektek, hogy ezeknek milyen mellékhatásaik vannak? Meg hogy a mellékhatások leküzdésére újabb és újabb gyógyszereket írnak fel? Szóval rosszabb esetben elköltesz tizenezer forintokat és maximum a tünetek enyhüléséről tudsz beszámolni, magáról a gyógyulásról pedig csak álmodozol, miközben az orvosok pedig széttárt karokkal állnak, és csak annyit tudnak mondani, hogy „ez van”! (Egy ismerősöm pl hónapok óta küzd krónikus petefészek gyulladással, és annak ellenére, hogy már lassan százezret is felemésztett a betegsége és nem tudom, hány antibiotikum kúrán túl van, a gyógyulásnak még mindig a közelébe se került, miközben kemény fájdalmakat él át. Jó, mi?)

Szóval a gyógyszergyárak (powered by the Rotschilds) kaszálnak, mi pedig ugyanott vagyunk, ahol a part szakad – ha mákunk van. A British Medical Journal 2004-es adatai alapján a kórházba került betegek mintegy 6,5%-a került kórházba valamilyen gyógyszer-mellékhatás miatt. Egyszer javaslom Nektek, olvassátok el a betegtájékoztatót, nagyon vicces. Én tavaly kaptam a PCOS miatt egy olyan gyógyszert, ami ugyan gátolja a tesztoszteron-termelést, de egyébként meg sárgaságot és agydaganatot okozhat. A másik kedvencem a fogamzásgátló volt, amely trombózist és (na,  most kapaszkodjatok meg) hirtelen halált okozhat.

Back to the vitamins; szintén ez a könyv jegyzi meg, hogy szinte minden betegség visszavezethető valamilyen hiányra. (A lelki okokat itt most nem fejteném ki, de ezzel a témával kapcsolatban mindenkinek ajánlom Ruedriger Dahlke könyveit, akik a betegségek lelki okait tanulmányozza, nagy sikerrel.) Hiánybetegségek olyan egészségi problémák, amik valamilyen létfontosságú tápanyag (tk. vitaminok, ásványi anyagok) hiányában jönnek létre. A tudomány jelenlegi állása alapján a leggyakoribb betegségek többsége hiánybetegség. A társadalom pedig jelenleg minőségi éhezés áldozata.

Teljesen jogos a kérdés, hogy pont most, amikor dúskálunk mindenféle földi javakban, akkor hogy lehet, hogy pont most alakulnak ki a hiánybetegségek. Számos kutatás igazolta, hogy az új, mennyiségi alapú termelési módszerek elterjedésével, valamint a jelenleg használt vegyszerek használata miatt az élelmiszerek tápanyagtartalma jelentősen lecsökkent.

MIKROELEM TARTALOM
Ásványi anyag tartalom 1966 1999
Búza 100% 50%
Árpa 100% 37,70%
Kukorica 100% 18,60%
Répafélék 100% 75%
Vitamintartalom 1966 1999
Borsó  100% 46,70%
Tej 100% 5%
Káposzta 100% 5%
Sárgarépa 100% 60%

(Forrás: http://mkt.kkf.hu/cikkek/0424-elelmiszer/elelmiszer.html)

Ez a csökkenés olyannyira drasztikus, hogy hiába eszünk (jóval) többet, mint elődeink, a testünk ellenálló képessége jóval rosszabb, mint akár 20-30 éve. Ehhez jön még, hogy a talaj mára szintén sokféle hiányt szenved, a levegőszennyezésről pedig ne is beszéljünk. Szívás! (Egyébként nem tudom, kinek volt szerencséje találkozni igazi tanyasi paraszt emberekkel, akik önellátó gazdálkodást folytattak; nekem az exem nagyszülei voltak rá az élő példa, hogy ők, akik a büdös életben nem ettek hormonnal kezelt zöldségeket, és a jószágokat is maguk nevelték háztáji takarmánnyal és vágták saját maguknak, 80 évesen is jobb fizikumnak örvendenek, mint mi, akár 20-30 évesen.)

Sajnos, ha tetszik, ha nem, de a mi generációnk már rászorul arra, hogy a vitaminokat és ásványi anyagokat táplálék kiegészítőkkel pótolja. Az, hogy mennyit, már egy másik kérdés. Az ajánlott napi adag (RDA) minden dobozon rajta van, de ez egyrészt országonként eltérő, másrészt meg nem egészen naprakészek az adatok. (Például a C-vitamin napi ajánlott adagját 60 mg-ban állapították meg, de mára ez alaphangon is eléri az 1000 mg-ot, főleg a dohányosoknak – egy szál cigi ugyanis 100 mg (!!!!) C-vitamint von el a szervezettől.)

És (és igen, és-el nem kezdünk mondatot) most van az, hogy annyira tág a téma. hogy kizárt egyetlen bejegyzésbe tömöríteni a dolgot. Tekintsétek ezt egy felületes bevezetőnek, aztán meglátjuk, hogy hogyan folytatódik :) 

Az első. és legfontosabb dolog, amiről alig esik szó viszont (és őszintén szólva én is pár héttel ezelőtt szembesültem a ténnyel), hogy különbséget kell tenni a szintetikus és a nem szintetikus készítmények között. A szintetikus vitaminok (amikről elárasztják a hirdetések a médiát, és a csapból is ez folyik) ugyanis nem képesek teljes mértékben ellátni azt a feladatot, amit a természetes vitaminok, ráadásul csökkenthetik más tápanyagok hasznosulását a szervezetben és a vesét is megterhelhetik. Ahhoz, hogy a vitaminok ki tudják fejteni a hatásukat a szervezetben, szükség van bizonyos enzimekre, koenzimekre és ko-faktorokra, amik a szintetikus készítményekben már nem találhatók meg. Ma már léteznek készítmények, amelyek természetes növényi kivonatokat tartalmaznak megfelelő koncentrációban, így ezek fogyasztásával sokkal jobb eredményt érhetünk el, mint a szintetikus változattal.

Miért nem szimplán zöldség és gyümölcs? Ahogy az előbb is említettem, az élelmiszerek tápanyag tartalma drasztikusan lecsökkent. Példának okáért ott az alma. Ismerjük a mondást; minden nap egy alma, az orvost távol tartja, Mára ez egy kiló lett. 

A vitaminok között megkülönböztetjük a vízben és a zsírban oldódóakat. Ez utóbbiak hosszabb ideig raktározódnak a szervezetben, így fogyasztásukra érdemes odafigyelni, mert ezek túladagolhatók. Ide tartozik az A -. az E-, az F- és a K-vitamin. Bár a B12-vitamin vízben oldódik, ez szintén hosszabb ideig megmarad. 

Az összes többi vízben oldódik, és ezek gyorsan ki is ürülnek a testedből a pisivel és az izzadással, így ezeket folyamatosan pótolni kell, illetve érdemes olyan készítményt választani, aminek fokozatos a felszívódása.

A vitaminok olyanok, mint az építőkövek, amik nélkül az épület (adott esetben a tested) nem fog stabilan állni sem működni. Ahhoz, hogy minden fasza legyen, oda kell figyelni a helyes arányokra. A téglákhoz persze kell a habarcs is (és most nem Kőműves Kelemennére gondolok); ahhoz, hogy a vitaminok normálisan ki tudják fejteni a hatásukat és rendesen fel tudjanak szívódni, szükség van ásványi anyagokra is. Ez igazából csak kis odafigyelést igényel, de így x hónap után azt kell mondjam, nagyon brutál a különbség. (Legdurvábban ez persze a sportnál tűnt fel, de vannak egyéb területek is, ahol érzem a vitaminok pozitív hatását ;) 

Van azonban két vitamin, amit mindig, minden körülmények között szedni ajánlott, mert ezek tényleg az alfa és az omega; a C- és az E-vitamin. 

A C-vitamin erősíti az immunrendszert, meghűléses betegségek esetén gyorsítja a felépülést. Vashiány esetén segíti a vas hasznosulását, csökkenti a vér koleszterinszintjét, védelmet nyújt a rákkeltő anyagokkal szemben. (Ugye emlékeztek még: hi-ány-be-teg-sé-gek.) Hozzájárul a csontok és a porcok egészségéhez, a hormonrendszer egyensúlyának megőrzéséhez. A szokásosnál is nagyobb mennyiségre van szükség lázas betegség esetén, valamint szteroidok, fájdalomcsillapító és fogamzásgátló fogyasztása esetén. Dohányosok, ugye emlékeztek még; egy szál cigi, mínusz 100 mg C-vitamin. Valahogy ennek megfelelően lőjétek be! Mellesleg én nagyobb piálások után is beszedek 1000 mg-ot lefekvés előtt, így másnap nincs annyira másnap. (Istenem, de berúgtam szerdán! :S ) Ja, egyébként Szendi könyvéből az is kiderült, hogy a C-vitamin hiánya állhat a falási rohamok hátterében is. Szóval kedves diétázók, ez Nektek különösen hasznos infó! 

                       

            (Forrás: mymedicalfeedback.com)

Az E-vitamin antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert, kedvező hatása van az idegrendszerre (depisek, ugye jegyzeteltek!) ééééés, kedvező hatása van a szexuális teljesítőképességre. (Mondtam én, h Omega :) Megfiatalítja a bőrt, a hajat és megakadályozza a durva hegek képződését. Sportolóknak (főleg gyúrósoknak) fokozottabb bevitel szükséges, mert javítja az izmok teljesítményét. Mivel ez egy zsírban oldódó vitamin, így elegendő heti 2-3-szor alkalmazni. Hatását erősíti, ha szelénnel szedjük; a szelén meg amúgy is nagyon ajánlott, mert Magyarország talaj baromi szegény szelénben. (Pasik, Rátok ez különösen vonatkozik, ugyanis a szelén főleg a tojglikban összpontosul, és a kis fickókkal jelentős mennyiség távozik a szervezetetekből. Pajzsmirigy alulműködésesek, Nektek ez szintén erősen ajánlott, és erről beszéljetek a dokitokkal, ugyanis a szelén segíti a T4 hormon átalakulását T3-ra, és segíti az ideális arány elérését. (PCOS-esek, ugye Ti is figyeltetek!)

Ez eddig 2, azaz kettő vitamin volt, és már szimplán ezek is rengeteg problémára jelentenek megoldást; és akkor hol bvan még a többi vitamin, az ásványi anyagokról, nyomelemekről, aminosavakról nem is beszélve. Ahogy említettem, rengeteg könyv van a témában, de az Internet is tele van cikkekkel, információval, így érdemes ebből a szempontból is kutakodni, ha van valami betegségünk. Sokszor ugyanis ezekkel az anyagokkal sokkal többet érhetünk el gyógyulásunk érdekében, mint több hetes gyógyszer kúrával. 

(Forrás: kerthelyseg.hu)

A cikkhez az anyagot az alábbi könyvek szolgáltatták: 

Kürti Gábor: Vitamin ABC

Dr. Lenkei Gábor: Cenzúrázott egészség

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosegeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr725539961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szemlelodo 2014.04.22. 13:53:38

Az urbanherbalis blog most már uh.blog.hu chjmen elérhető
süti beállítások módosítása